New Page 1

 

Forside > Marsvin > Foder

New Page 1


New Page 1
Gulerodderne.dk
 
Klik her !
-------------
Adfærd
Avl
Billeder
Buret
C-vitamin
Foder
Klip kløer
Køb af dyr
Pasning
Sygdomme
-------------

 

Foder til marsvin

En vigtig betingelse for at have et sundt marsvin er maden. Det skal altid have adgang til friskt vand og hø. Derudover skal det dagligt have grøntfoder.

Grøntfoder er specielt vigtigt, da der er en del C-vitamin i. Et marsvin producerer ikke selv C-vitamin, og det kan faktisk ende med at marsvinet dør, hvis det ikke får dette. Der sker det, at marsvinet går i kramper eller bliver lam, og det er af dette at dyret kan dø.

Hos dyrehandleren kan man købe noget C-vitamin, som man skal putte i vandet. Dette er dog ikke helt nok, da det nedbrydes meget hurtigt. Og det er ikke alle marsvin, der drikker lige meget vand. Faktisk nedbrydes C-vitamin i vandet i løbet af 24 timer.

For at sikre sig at marsvinet har fået nok C-vitamin, kan man købe en engangssprøjte uden nål, og komme 2-3 dråber direkte i munden på marsvinet. Eller man kan gnide det på noget af det grøntfoder marsvinet elsker, eks. er det nemt at fordele på et salatblad. Marsvinet elsker jo salatblade, og dette er derfor hurtigt spist.

Det kan ikke siges for mange gange. Det er vigtigt, vigtigt, vigtigt at marsvinet får C-vitamin nok, mangel heraf, kan meget nemt føre døden med sig. I løbet af nogle få dage.

Grundfoder:
Marsvinet daglige brød er hø. Om vinteren, hvor grøntfoder er en mangelvare, kan de endda leve udelukkende af hø og vand. Det er dog vigtigt, at købe hø af en høj kvalitet. Dvs. at det består af både græs, kløver og andre urter. Desuden skal det lugte aromatisk og have en grønlig farve.

Drikkevand:
Der skal altid være drikkevand i flasken til marsvinet. Så kan det selv bestemme, hvor meget og hvornår det har lyst til at drikke.

Foderpiller:
Det er anbefalet at marsvinet ikke får mere end 10-20 g færdigfoder om dagen, da de ellers bliver for fede. Og hvis det samtidig får masser af grøntfoder, bør der gives mindre end den anbefalede mængde.
Vi har personligt aldrig helt fulgt disse anbefalinger. Vores marsvin har haft foderpiller i madskålen hele døgnet rundt. Men sørger man for at give meget grøntfoder, spiser dyret automatisk dette først.

Grøntfoder:
Frugter som: æbler, bananer, jordbær, kiwi, meloner og vindruer.
Desuden grøntsager såsom: de fleste salatsorter, gulerødder persille samt persillerod.

Planter fra naturen:
Mælkebøtte, vejbred, døvnælde, almindelig syre, skvalderkål. fuglegræs, røllike, græs, kløver, små bynker, vildgulerod, hyrdetaske, almindelig røllike og toppen af urtehaven.
Men husk: Kun at plukke på steder, hvor du ved at der ikke er blevet sprøjtet, og det skal altid være friskt, og ikke hvor der kører mange biler, samt mange hunde luftes.

Mineraler og vitaminer:
I dyrehandlen kan man købe saltsten, hvor de rigtige salte i det rigtigt blandingsforhold til marsvin er samlet i en. En sådan bør være til stede i et hvert bur. Det er dog ikke alle marsvin der vil slikke på disse sten, men de skal da have en mulighed for det. Og det er også meget forskelligt hvor ofte de slikker på den.

 


Billeder samt tekst, venligt "udlånt" med skriftlig tilladelse fra Aschehoug forlag. 2003 Materialet er taget fra bogen "Marsvin" af Katrin Behrend, http://www.aschehoug.dk/, køb bogen
..:: klik her! ::..

 

New Page 1

Webdesign by Varberg.dk --- Sponsor for Gulerodderne.dk er Frisr Ole Warberg Horsens &
Glattejern.dk Danmarks mske billigste glattejern shop


 

eXTReMe Tracker