New Page 1

 

Forside > Marsvin > Sygdomme

New Page 1


New Page 1
Gulerodderne.dk
 
Klik her !
-------------
Adfærd
Avl
Billeder
Buret
C-vitamin
Foder
Klip kløer
Køb af dyr
Pasning
Sygdomme
-------------

 

Marsvinets sygdomme

Mange af oplysningerne her på siden er fundet mange steder, på nettet, i bøger og ved snak med dyrlægen. Det skal dog pointeres at vores oplysninger og råd ikke alene skal bruges til diagnose. Du bør stadig søge dyrlæge eller anden professionel hjælp. Brug stoffet som baggrundsviden, så ved du lidt om tingene, før du møder op hos dyrlægen.

Mangel på C-vitamin:
Marsvinet kan ligesom mennesket ikke selv producere sit C-vitamin, og er derfor afhængig af at få det tilført igennem føden. Der kræves en daglig tilførsel, da C-vitaminet ikke lagres i marsvinet. Dertil skal det siges, at det ikke hjælper blot at putte flydende dråber i marsvinets vand, da dette ikke virker efter en time. Det bedste ville være at give marsvinet et par dråber, på sit salatblad, eller direkte dryppe det i munden. Det er mest hunner, drægtige og unger, der har brug for dette tilskud. Men det er dog også vigtigt at hannen får det.

Marsvin kan blive stiv i bagkroppen, og hoppe rundt som en kanin, eller blive helt lam af C-vitamin mangel. Dette er ikke helt ufarligt, og du skal kontakte en dyrlæge!

De fleste af disse tilfælde ses om vinteren, hvor der ikke gives friskt grønt. Foderpiller, specielt fremstillet til marsvin, er som regel tilsat C-vitamin, men man kan også købe C-vitamin på dråber, som man kan komme direkte på marsvinets foder, f.eks. på et salatblad. Så ved man hvor meget man har givet marsvinet.

Et marsvin har brug for 10mg C-vitamin om dagen.

Klik her for at se hvor meget C-vitamin, der er i forskellige grøntsager.

Bylder:
Der ses jævnligt bylder hos marsvin. Disse opstår ofte i forbindelse med, at dyrene leger, kradser eller bider hinanden. Der findes dog en mere alvorlig byldeform.

Den skyldes streptokokker og findes på halsen. Denne bakterie optages igennem munden og trænger herved ind i dyret. Har man mistanke om en byld på halsen af marsvinet, bør det isoleres for at undgå smittespredning til andre dyr.

Man kan evt. kontakte dyrlæge for at få åbnet bylden.

Fodbylder:
Fodbylder ses mest hos ældre, og ofte overvægtige marsvin. Årsagen er en stafylokok. Foden bliver hævet, svulmer op, og ligner en klumpfod. Sygdommen kan være vanskelig at behandle, men man kan forsøge med at åbne fodbylden, evt. desinficere og sæbebade foden. Desuden kan man kontakte dyrlæge for medicinsk behandling.

Det er ikke ualmindeligt, at der kommer flere bylder. Men ses der flere bylder på flere forskellige poter på det samme marsvin, bør man aflive dyret.

Diarré:
Diarré skyldes ofte et dårligt miljø i buret. Man kan her tænke over hvordan buret er indrettet, og hvordan hygiejnen er deri, samt fodring og andre stressfaktorer for dyret. Hvis der er et dårligt miljø, vil dyrets modstandskraft være dårlig.
Symptomer:
Afføringen bliver klumpet og sætter sig ofte fast i endetarmregionen, hvilket giver hudirritation. Man skal være særlig opmærksom på dette i sommerperioden, da spyfluer elsker at slå sig ned og lægge sine æg her. Marsvinet har desuden nedsat appetit, og virker nedstemt og trives ikke optimalt.

Behandlingen består i at give marsvinet et rent og tørt bur, og evt. en ændring af foderet. Hvis der blot er tale om en mild diarré, vil man sommetider kunne løse problemet selv med at give marsvinet hø og vand.


 

New Page 1

Webdesign by Varberg.dk --- Sponsor for Gulerodderne.dk er Frisr Ole Warberg Horsens &
Glattejern.dk Danmarks mske billigste glattejern shop


 

eXTReMe Tracker